Türkiye’de Ultimate’ın Gelişimi ve Tarihi

* Ultimate sporu Türkiye’de ilk olarak İstanbul’da, başlangıçta yabancıların ağırlıkta olduğu amatör bir ekip tarafından 2007 yılının başından itibaren oynanmaya başlamıştır. Zaman içerisinde bu grup kendi arasında düzenli idmanlar ve maçlar yapar hale gelmiş ve Türk Kası (TK) adını almıştır. Diğer Ultimate takımlarının kurulmasından önce, 2007-2008 yılları arasında Türk Kası takımı Avrupa’da 4 turnuvaya katılmıştır.

* 2008 yılının sonuna doğru Bilkent Üniversitesi’nde, Türk Kası’ndan bağımsız olarak biraraya gelen ve çoğunluğunu üniversite öğrencilerinin oluşturduğu yeni bir ekip Bilkent Goats (BG) adıyla Türkiye’deki 2. Ultimate takımını kurmuştur. Tarafların iletişime geçmesinin ardından Ankara’da 2009 yılında bir turnuva düzenlenmiş ve bir üniversitede düzenlenen bu ilk Ultimate turnuvasında takımlar karşılıklı maçlar yapmıştır. Bilkent Ultimate turnuvası o günden itibaren gelenekselleşmiş ve geçtiğimiz sene üçüncüsü düzenlenmiştir.

* 2009 yılı içerisinde Türk Kası oyuncularından ve antrenörlerinden Ken Jacobs’un girişimleriyle İstanbul Anadolu yakasında ikamet eden amatör oyuncuların biraraya gelmesiyle Caddebostan Olympics (CBO) takımı Türk Ultimate sahnesinde yerini almıştır. Bu takım da Türk Kası gibi düzenli idmanlar ve maçlar yaparak varlığını sürdürmektedir. 2010 yılındaki Bilkent Ultimate turnuvası, bu 3 takımın katılımıyla ülkemizde ilk kez 3 takımlı olarak düzenlenmiştir.

* 2010 yılından bugüne Türkiye’de Ultimate sporunun yayılması hızlı bir şekilde sürmektedir. Türk Kası oyuncularından İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencisi Cem Gürses’in (şu andaki ORD Yönetim Kurulu Başkanı) girişimleriyle İTÜ’de Frizbi Teknik (FT), yine Türk Kası oyuncuları olan Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlileri Serdar Altok ve Anne Schluter’in gayretleriyle Boğaziçi Üniversitesi Ultimate takımı Boğaziçi Fat Cats (BFC) ve Türk Kası oyuncusu olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencisi Yoonji Jung’un kişisel çabasıyla ODTÜ Ultimate takımı olan 06UÇ takımları 2010 yılı içerisinde Türkiye Ultimate sahnesine merhaba demiştir. Aynı yıl içerisinde Boğaziçi Spor Bayramı kapsamında Türkiye’de ilk kez Ultimate branş olarak kabul edilmiştir.

* Ultimate alanındaki tüm bu gelişmeleri tek çatı altında toplamak, haberleşme kanallarını sadeleştirmek ve sağlıklı bir büyüme için gerekliliği ortaya çıkan ORD; nihayet 2011 yılı Ocak ayında bahsi geçen takım temsilcilerinin bir araya gelmesiyle kurulmuş ve faaliyetlerine başlamıştır. 2011 yılında ORD’un resmi olarak hayata geçmesini takiben İTÜ ilk turnuvasını düzenlemiş ve ülkemizde ilk defa 6 Ultimate takımı (amatör takımlar CBO ve TK ile üniversite takımları olan FT, BFC, 06UÇ ve BG), Avrupa standartlarında bir turnuvada bir araya gelmiştir.

* 2011 yılı Haziran ayında Hollanda’da her yıl düzenlenen ve çim zeminde Avrupa’nın en büyük turnuvası olan Windmill Windup turnuvasına, ORD bünyesindeki takımların oyuncuları arasında yapılan seçme sonucu karma bir takım gayrıresmi (sporun henüz Türkiye’de resmi olarak tanınmamasından dolayı) Türk Milli Takımı olarak katılmış ve ilk kez katıldığı bu çaptaki bir organizasyonda, kendi kategorisinde 28 takım arasında 20. sırada yer almıştır. Bu turnuva için Nike firmasıyla yapılan görüşmelerle beraber ilk kez bir sponsorluk anlaşması gündeme gelmiş ve Nike’ın takımımıza malzeme sponsoru olmasıyla, sporun ülkemizde geldiği nokta önemli bir boyuta ulaşmıştır.

* 2007 yılında Türk Kası oyuncularının kendi aralarında takımlar kurarak ve amatör olarak düzenlediği Güz Ligi’nin ardından, 2011 yılı itibariyle oturuşmuş 4 tane İstanbul takımının bulunması, ORD’u Güz Ligi’ni yeniden hayata geçirmeye teşvik etmiştir. Böylelikle 4 İstanbul takımının (TK, CBO, FT, BFC) katıldığı, İstanbul’da farklı sahaların evsahipliği yaptığı ve her takımın birbiriyle 2’şer kez olmak üzere, toplamda 6 maç yaptığı yeni formatıyla 1. İstanbul Güz Ligi Eylül-Ekim 2011′de oynanmıştır.

* Ekim 2011’de ODTÜ 06UÇ takımı ilk turnuvasını düzenlemiş ve mevcut 6 takım bu turnuvada yine biraraya gelmiştir.

* Sporun takım seviyesindeki gelişimine katkıda bulunan ORD’un takım faaliyetlerinin yanısıra, bireysel oyuncu bazında boy gösterilen turnuvalar ve organizasyonlar anlamında da önemli ölçüde deneyimi bulunmaktadır. 2007 yılından itibaren her yıl Aralık ayında İstanbul Hadımköy’de tek günlük olarak düzenlenen Hadımköy Şapka turnuvası, Türk Ultimate oyuncuları için artık bir klasik halini almıştır. Bu turnuvaya katılım takım değil oyuncu bazındadır ve turnuvaya kayıt yaptıran oyuncular arasından takımlar karışık olarak belirlenir. ORD Aralık 2011’de gerçekleştirilen 5. Hadımköy turnuvasının da organizatörü olmuş ve 100’e yakın oyuncu, ülkemizde şu ana kadar düzenlenmiş olan bu en büyük turnuvada yer almıştır.

* 2011 Mayıs ayı içerisinde ORD’un düzenlediği klinikte, Ultimate sporunun eğitim, taktik ve bireysel gelişim alanındaki en önemli faaliyetlerinden birine de imza atılmıştır. Dünyada kabul görmüş en önemli Ultimate takımlarının başında gelen ABD’den Seattle Sockeye takımının 3 oyuncusu; İstanbul Bakırköy’de gerçekleşen bu klinikte katılımcılara yeni antrenman teknikleri, atış stilleri ve stratejiler öğretmiş ve bunun devamlılığının önemine vurgu yapmıştır. ORD’un katkılarıyla hazırlanan klinik çok faydalı geçmiştir.

* İlk olarak 2010 Eylül ayında düzenlenen ve bu sene tekrarı yapılan 34HAT Plaj Ultimate Turnuvası da ORD’un destek olduğu en büyük organizasyonlardan biri olarak kayıtlara geçmiştir. Boğaziçi Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği’nin (BÜMED) ana destekçisi olduğu 34HAT, İstanbul Kilyos’taki BURC Beach’te haftasonu aktivitesi olarak düzenlenmiş olup, katılımcıların konaklamaları da yine Boğaziçi Üniversitesi Kilyos kampüsünde bulunan otel tarafından sağlanmıştır. 2 gün boyunca kumsalda kurulan sahalarda, ilk yıl çoğunluğunu yerli oyuncuların oluşturduğu 62 oyuncu, ikinci yılsa verimli duyuru ve iletişimin etkisiyle yurtdışından deneyimli yabancı oyuncuların da ilgi göstermesi sonucunda toplamda 83 oyuncu kıyasıya bir mücadele sergilemiştir. Takımların Hadımköy turnuvasında olduğu gibi karışık olarak belirlendiği turnuva Cumartesi gecesi partisiyle de beraber Avrupa’daki turnuva standartlarını birebir yakalamıştır. Katılım sağlayan yabancı oyuncuların ayrılırkenki memnuniyeti ve önümüzdeki yıl için kendi takımlarındaki oyunculara 34HAT’i ve Türk Ultimate’ını kesinlikle tavsiye edeceklerini söylemeleri, ORD’un yaptığı işin ne kadar iyi gittiğini göstermektedir